导 航
楼主: KCR

今年廣州將成為中國首個GDP超過香港的省會城市

关闭 [复制链接]
回复  摩天圣城

总部代缴税有什么好神气的,有多少是上海本地贡献的呢,不足5%吧桶民?
QWERT01 发表于 2014-1-28 20:34

我唔系广州本地人嘅话我等阵出门就扑街死,桶你碌7啊!
我依家终于明白点解呢几年嚟响网络论坛上有咁多其它城市嘅网民会经常攻击诋毁广州了,正所谓一个巴掌拍不响,其实并唔系佢哋啲人唔中意广州咁简单,而且广州本身都有好多“广吹”同埋啲五毛,吹嘘广州嘅同时仲要攻击其它城市,又话超呢个又话超果个,广州原本低调务实嘅作风被破坏殆尽,也招来了其它城市网民嘅反感,所以广州成咗佢哋嘅攻击对象。
回复 73# 摩天圣城

收皮啦你,成日吹上海,仲不快D迁户口?
回复  摩天圣城

收皮啦你,成日吹上海,仲不快D迁户口?
QWERT01 发表于 2014-1-29 09:51

我迁唔迁户口关你鬼事啊!上海同你有仇啊?!乜嘢桶民桶民咁叫,番去新华城坛搞地域攻击啦!
有人话我吹上海系米啊,就俾你哋睇下我前几日响上海版讲嘅嘢,睇下我系米成日吹上海贬广州!

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x
我发觉你们这帮“广吹”真的非常狭隘,好似全世界只有广州这一座城市才是最重要一样,你估成个广州都系你噶?!又话超呢个又话超果个,好似广州真系好犀利咁,仲话乜嘢“香港将死翘翘”、乜嘢上海“桶民”,其实你们这帮人就是给广州招黑的!学会多啲欣赏其它嘅先进城市啦,呢个世界唔系就得广州先至最重要嘅,果啲GDP数字其实就系啲官方数字游戏,关你哋乜事?有乜嘢咁好吹?!
回复  摩天圣城

收皮啦你,你都痴线葛,我地系广州版发表自己意见都唔得?
     我话未来葛目标 ...
dfllyf 发表于 2014-1-29 10:57

我洗鬼你欢迎啊?!你系乜谁啊你?!你明显就系个广吹啦,仲敢话乜嘢低调务实?“香港将基本死翘翘了”那句话系米你讲嘅,你低调碌7啊?!
dfllyf

帖子320 精华0 进度更新积分8  最爱的高楼广州周大福东塔 相机

44层
发表于 前天 23:15 | 只看该作者
回复 36# 高处未算高

饭要一口一口吃,路要一步一步走
GDP的超越只是前奏,当广州真的在影响力上都超越香港了,香港就基本死翘翘了
-----------------------------------------------------------------------
呢句话系米你讲嘅?仲敢话自己低调?
2013年GDP不是已经超过香港了么。2014年是甩开之年了。2014年深圳gdp超过香港没有悬念
回复  摩天圣城

我宜家就问你一个问题,广州将香港、上海作为长期追赶葛目标,呢样也有无问题!? ...
dfllyf 发表于 2014-1-29 11:04

我又问你,广州超唔超过香港、上海又关你乜事?系米觉得好威啊?!你估成个广州都系你噶?!
靠在网络论坛上吹嘘自己所在城市几咁威嚟满足自己嘅可笑虚荣心理,无聊至极的一帮人!
回复  摩天圣城

如果未来若干年,
    我所在葛城市,广州
    真系可以系好多方面超越上海 ...
dfllyf 发表于 2014-1-29 11:16

你咁嘅人就最容易俾啲官方宣传机构洗脑,就好似某啲朝鲜民众一样。
dfllyf

帖子325 精华0 进度更新积分8  最爱的高楼广州周大福东塔 相机

90层
发表于 36 秒前 | 只看该作者
回复 88# 摩天圣城

我们吹什么了请问?我们这里说GDP的超越难是吹吗??

而且我们寄望未来广州在更多方面可以追赶香港刚和上海,这就是吹了???

还有,你说的虚荣心问题,我作为广州人,当然有队这个城市的虚荣心,我想这里的每个人多多少少都会有,这也是为什么大家这么关注广州高楼的建设~~

香港人也会有对香港的虚荣心,上海人也一样,这又怎么了??难道你的人性中没有虚荣心??这么虚伪??
    我不解的是,为什么,我们每次发表对未来的期望的时候,你就跳出来说我们是广吹,是五毛??这个问题我至今都难以理解
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
你所说的对未来的期望,其实都是些典型的官方意识形态,你们以为是你们自己的期望,其实是被官方宣传机构洗了脑所导致的期望。明未?
回复  摩天圣城

我真是对你无语了,我对自己的城市有自豪感都不行???

怎么就容易被官 ...
dfllyf 发表于 2014-1-29 11:26

我话你知,你们所期望嘅乜嘢广州超香港,超咗香港之后香港就没落,其实系果啲当官嘅人嘅期望,佢哋同你洗咗脑,就变成咗你嘅期望。其实对于普通广州市民来说,广州超唔超香港咁又点?
回复  摩天圣城

我真是对你无语了,我对自己的城市有自豪感都不行???

怎么就容易被官 ...
dfllyf 发表于 2014-1-29 11:26

你连你自己活在一个专制国度你都唔知啊?连你自己活在一个到处都充斥着官方意识形态嘅环境里都唔知啊?咁你真系收皮啦!同你真系冇乜好倾嘅!

小黑屋|手机版|

GMT+8, 2024-5-11 03:01 , Processed in 0.063679 second(s), 2 queries , Redis On.